Płatności i subskrypcje
Sekcja Rozliczenia to miejsce, w którym zarządzasz swoją subskrypcją, metodami płatności, fakturami i danymi do faktur. Otwórz ją za pomocą linku Billing na pasku bocznym pulpitu.
Strona ma cztery zakładki: Plan & Usage, Billing Details, Payment Methods i Invoices.
Plan & Usage
Twoja aktualna subskrypcja w skrócie:
| Pole | Opis |
|---|---|
| Plan name | Plan, który subskrybujesz (publiczny lub niestandardowy) |
| Status | Aktywny (Active), anulowany (canceled), wersja próbna (trialing) lub zaległy (past due) |
| Billing period | Dokładne daty rozpoczęcia i zakończenia bieżącego cyklu |
| Credits | Dwie liczby: Billed (udane żądania odliczane od Twojego planu) i Spent (całkowite zużycie zasobów, w tym nieudane żądania, za które nigdy nie pobieramy opłat) |
| Usage bar | Zmienia kolor na bursztynowy przy 80% i na czerwony po osiągnięciu lub przekroczeniu przyznanego limitu |
Zakładka Plan & Usage zawiera link do strony Usage & Limits, gdzie znajdziesz pełne zestawienie dla każdego produktu i każdy limit planu.
Jeśli zbliżasz się do limitu lub go przekraczasz, użyj opcji Upgrade Plan lub Change Plan poniżej.
Billing Details
Zakładka Billing Details zawiera profil danych do faktur, stosowany do każdej przyszłej faktury:
- Invoice email: adres, na który wysyłane są faktury PDF. Domyślnie jest to adres email Twojego konta.
- Company name: pojawia się na fakturach, jeśli jest ustawiona.
- VAT / Tax ID: unijne numery VAT są walidowane na żywo w bazie danych VIES. Po pomyślnym sprawdzeniu, pod polem pojawia się zielona etykieta Valid VAT. Jeśli format jest poprawny, ale VIES nie może potwierdzić numeru, wyświetla się bursztynowa informacja.
- Address: ulica, miasto, kod pocztowy i kraj. Kraj to prawdziwa lista rozwijana.
Zapisane dane mają zastosowanie do następnej wygenerowanej faktury. Wcześniejsze faktury nie są przepisywane.
Payment Methods
Zarządzaj kartami przypisanymi do Twojego konta.
- View cards: każda zapisana metoda płatności z marką karty, czterema ostatnimi cyframi i datą ważności.
- Add a card: kliknij Add Payment Method, aby otworzyć formularz wprowadzania karty. FourA tworzy SetupIntent w Stripe, pobiera dane karty i je przechowuje.
- Set default: kliknij menu na dowolnej karcie i wybierz Set as Default. Domyślna karta jest używana do wszystkich przyszłych opłat.
- Remove a card: kliknij menu na dowolnej karcie i wybierz Delete. Nie możesz usunąć jedynej metody płatności, jeśli masz aktywną subskrypcję.
Invoices
Zakładka Invoices zawiera listę wszystkich faktur na Twoim koncie.
| Kolumna | Opis |
|---|---|
| Date | Kiedy faktura została wystawiona |
| Amount | Całkowita naliczona kwota |
| Status | Opłacona (Paid), otwarta (open) lub nieważna (void) |
| Link do pobrania faktury w formacie PDF | |
| Actions | Zwrot (tylko w przypadku opłaconych faktur) |
Żądanie zwrotu
Kliknij Refund przy dowolnej opłaconej fakturze i potwierdź w oknie dialogowym. Pełne zwroty są przetwarzane natychmiast na kartę, którą opłacono fakturę. Kwota wraca na Twój wyciąg w standardowym terminie dla wydawcy Twojej karty. Częściowe zwroty nie są dostępne w ramach samoobsługi. Skontaktuj się z pomocą techniczną, jeśli takiego potrzebujesz.
Zmiana planu na wyższy
Kliknij Upgrade na karcie Plan & Usage (lub w monicie o uaktualnienie na stronie Overview), aby otworzyć okno wyboru planu.
Okno wyboru zawiera:
- Public plans tab: porównanie standardowych planów wraz z funkcjami i cenami.
- Your custom plans tab: pojawia się tylko, jeśli wsparcie przypisało co najmniej jeden niestandardowy plan do Twojego konta.
- Billing interval toggle: miesięczny lub roczny. Roczne rozliczenie to oszczędność 16%.
- Card entry: jeśli nie masz zapisanej karty, wpisujesz ją tutaj.
- Proration preview: podczas przełączania między płatnymi planami przed potwierdzeniem widzisz dokładną kwotę proporcjonalną (lub kredyt).
Jeśli nie masz aktywnej subskrypcji, Upgrade Plan otwiera to samo okno wyboru, umożliwiając bezpośrednią subskrypcję.
Po potwierdzeniu Twój nowy plan zacznie obowiązywać natychmiast.
Zmiana planów
Aby przełączać się między płatnymi planami, przejdź do Billing > Plan & Usage i kliknij Change Plan. Zobaczysz to samo okno wyboru co w procesie uaktualniania, w tym proporcjonalne naliczanie.
- Upgrades obowiązują natychmiast z proporcjonalną opłatą pobraną z obecnej karty.
- Downgrades obowiązują na koniec bieżącego okresu rozliczeniowego (do tego czasu na subskrypcji ustawiona jest opcja
scheduled_plan_id).
Anulowanie
Kliknij Cancel Subscription na karcie Plan & Usage. Opcjonalnie możesz podać powód.
Po anulowaniu:
- Twój plan pozostaje aktywny do końca bieżącego okresu rozliczeniowego.
- Nie zostaniesz ponownie obciążony opłatą.
- Możesz wznowić subskrypcję przed końcem okresu, klikając Resume na karcie Plan & Usage.
Powiązane
- Dashboard Overview: statystyki w czasie rzeczywistym i nawigacja
- Usage & Limits: każdy limit planu względem Twojego bieżącego użycia
- API Keys: zarządzaj swoimi kluczami
- Metrics: analityka żądań i podział użycia